Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen over de elektrische self balancing board, accessoires, deze website, algemeen of onze adverteerders. Staat uw vraag er niet bij, stel deze dan via ons contactformulier op onze contactpagina

1. Hoe hard gaat een Self Balancing Board?

De maximum snelheid van een balancing board varieert van circa 10 tot 15 kilometer per uur.

2. Hoe ver kan je met een volle accu rijden?

Met volle accu kunt u zo’n 15 tot 25 kilometer rijden. Dit varieert afhankelijke van de snelheid en belasting.

3. Hoe werkt een self balance board eigenlijk?

De ingebouwde tilt sensoren in de wielen informeren de gyroscopen hoe ver je naar voren leunt. De gyroscopen relais sturen deze informatie door aan het motherboard die de aansturing van de motoren regelt..

Hoe meer je naar voren leunt, hoe sneller het board de motoren laat draaien, om als het ware de as van uw zwaartepunt in te “inhalen”. Met dit relatief eenvoudige principe en mechanisme controleert u de snelheid van de balancing board door feitelijk uw gewicht te beheersen.

4. Uit welke componenten bestaat een self balancing board?

Een balancing board of ook wel hoverboard genoemd bestaat uit de volgende hardware componenten:

 • Een stalen frame met een centrale spil
 • Een motherboard
 • Twee gyroscopen
 • Twee infraroodsensoren
 • Twee elektromotoren (in gebouwd in de wielen)
 • Twee tilt / snelheidssensoren (in gebouwd in de wielen)
 • Schakelaar en een poort voor de oplader
 • Een accu
 • LED-verlichting
 • Druk pads
 • Een plastic cover

5. Wat is het maximale gewicht waarmee je een balancing board mag belasten?

Een van de vragen die wij vaak gesteld krijgen is wat het maximale gewicht is waarmee je een balance board of hoverboard mag belasten?

Dat is een lastige vraag om te beantwoorden, omdat bijna alle makers van balance board gebruik maken van verschillende batterijen en motoren, en dat zijn belangrijke factoren die het maximumgewicht bepalen. Het betekent trouwens alleen dat de balancing board langzamer wordt of moeite heeft om vooruit te komen, vooral als de omstandigheden niet ideaal zijn (bijv, helling op of op een zachtere ondergrond).

Als je bang dat je misschien te zwaar  voor een balance board dan adviseren wij een type met 10-inch opblaasbare banden als beste optie. Let op: de meeste balancing boards zijn niet geschikt voor personen met een gewicht zwaarder dan 120 kilo.

6. Zijn er ook balancing boards speciaal voor kinderen?

Er zijn specifieke modellen ideaal voor kleinere kinderen reeds beschikbaar op de markt zoals de Mini Swagway. Met deze kleinere en begrensde versies van de balancing board kunnen ook kleinere kinderen net genieten als ouderen van de volwassen versies balancing boards maar bieden ze toch de benodigde extra veiligheid en liggen ze ook dichter op de weg wat ook zorgt voor een lagere zwaartepunt.

Daarnaast zijn er veel beschermende kleding en accessoires voor uw kind en balancing board beschikbaar zoals een helm, kniebeschermers, hoes en elleboogbeschermers.

7. Zijn deze boards ook waterdicht?

Dit is een van de meest voorkomende vraag die wij per mail ontvangen, en het antwoord is “ja en nee”.

Veel makers van balance boards maken reclame voor hun boards alszijnde waterdicht, echter hebben wij gezien dat de meeste boards alleen  beschermd zijn tegen opspattend water (IP54).

De self balancing board bestaat uit een hoop electronische componenten, dus als lang van je balans board wilt genieten probeer hem dan zo droog mogelijk te houden. Wanneer het hard regent kunt u beter gaan lopen en bij lichte regen sowieso plassen ontwijken.  Samengevat self balancing boards zijn niet waterdicht.

8. Hoe lang duurt het voordat een balance board volledig is opgeladen?

De meeste balancing boards verkrijgbaar in Nederland worden geleverd met een batterij en snellader. De meeste boards zijn binnen zo’n anderhalf uur weer volledig opgeladen en ben klaar voor je volgende rit van ongeveer 15 tot 20 kilometer. Bij alle geteste producten zat een snellader inbegrepen, maar bekijk toch goed elke aanbiedingen wat wel en niet inbegrepen is.

9. Mag je met een elektrisch self balancing board op de openbare weg?

Self balancing boards zijn nog geen legaal vervoermiddel om mee te rijden op de openbare weg in Nederland, dat geldt voor alle modellen. De self balancing board is in Nederland op de openbare weg verboden. Er mag officieel nergens in het openbaar mee gereden worden, ook niet op de stoep. De reden is dat er nog geen aanvraag is ingediend voor toestemming om op de weg te rijden, er ontbreekt dus een typegoedkeuring. Dat blijkt uit een controle van de NOS bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu. “Het gaat om gemotoriseerde tweewielers, dus ze zouden een Europese typegoedkeuring als bromfiets moeten hebben”, zegt een woordvoerder van het ministerie. “Daar komen ze echter niet voor in aanmerking, omdat je er alleen op kan staan. De enige mogelijkheid is dan nog een aanwijzing als bijzondere bromfiets.” De segway valt bijvoorbeeld onder de bijzondere bromfietsen. Voor self balancing board is nog geen aanvraag ingediend. Eigenaren mogen de apparaten dus alleen binnenshuis of op privéterrein gebruiken.

Hopelijk komt deze goedkeuring er ooit want naast dat het bijzonder leuk is kan een balance board ook bijzonder praktisch zijn bij bijvoorbeeld de hond uitlaten in het park, touristische tripjes naar musea, boodschappen doen en op een beurs of markt. Houdt dus het beleid en de wetgeving goed in de gaten en controleer wanneer bepaalde modellen op de openbare weg mogen.

10. Moet ik een mijn board verzekeren net zoals bij een scooter of auto?

Op dit moment is dat nog niet nodig maar dit gaat wellicht nog wijzigen binnenkort. Nu is de Nederlandse wet nog onduidelijk, maar wij volgen deze ontwikkelen op de voet en informeren u indien dit verandert. Er is een discussie aangezien de motor zelf niet rijdt als u niet naar voren of achteren leunt, er is dus feitelijke spierkracht nodig om het board in beweging te krijgen en zou om die reden wellicht onder de categorie elektrische fiets vallen , en hiervoor geldt geen verzekeringsplicht, en heeft u ook geen rijbewijs en/of kentekenbewijs nodig.

11. Is een self balancing board hetzelfde als een hoverboard?

Nee. Een elektrisch self balancing board is officieel niet hetzelfde als een hoverboard, Toch worden deze namen op dit moment nog door elkaar gebruikt samen met oxboards, segway board, smart board, balance board en nog vele andere combinaties.

Hierbij de definitie van een self balancing board en de hoverboard;

 • Een tweewielige self-balancing board is een draagbaar en oplaadbaar batterij-aangedreven accuvoertuig. Een self balancing board kun je vergelijken met een elektrische step, maar dan weer net iets anders. Een self balancing board bestuur je door middel van je gewicht te verdelen op het board en een beetje techniek. De slimme techniek in dit board doet de rest en lijkt veel op de techniek in een Segway maar wel zonder stuur. Gyroscopen in de wielen zorgen ervoor dat je in evenwicht blijft door de balans continue te corrigeren. Door een beetje te oefenen zul je de besturing van het board al snel onder controle hebben, waardoor het steeds leuker wordt om je voort te bewegen en daarnaast het ook steeds langer kan volhouden. In principe is een self balancing board geschikt voor iedereen binnen het gezin, waardoor het samen er op uit gaan met balancing board een leuke en gezonde gezinsactiviteit is. Let wel op de plekken waar je met een balancing board mag rijden, niet overal is dit toegestaan en sowieso nog niet op de openbare weg in Nederland. 
 • Een hoverboard (of hover board) is een zwevend board gebruikt voor personal transporation in de film Back to the Future Deel II en III. Hoverboards lijken op een skateboard zonder wielen. Een zweefbord dat kan worden bereden op de wijze van een surfplank of skateboard. Een hoverboard zweeft dus echt boven de grond en raakt de oppervlakte niet aan, net als een hovercraft bijvoorbeeld doet. The Slide van Lexus is een hoverboard in ontwikkeling door Lexus en partners. De besturing bestaat uit 2 grote supergeleiders gekoeld door vloeibare stikstof en zweven op een magnetisch spoor. Lexus bouwde een special skatepark in Barcelona in ​​Spanje specifiek voor de SLIDE Hoverboard. Dit skatepark is gebouwd voor de wetenschappelijke demonstratie en prestatie van de Hoverboard, maar is helaas nog niet beschikbaar voor de openbare verkoop. Maar dit zal niet lang duren, dat beloven wij!”